skip to Main Content
Αρχ. Μακαρίου 2, Σέρρες Τηλ. Ιατρείου: 23210.56500

Μυωπία

Μυωπία (myopia) είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, στην οποία οι ακτίνες του φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως και τα είδωλα των διαφόρων αντικειμένων, δεν εστιάζονται στο πίσω μέρος του ματιού μας, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια, αλλά μπροστά από αυτόν. Τα άτομα με μυωπία εμφανίζουν δυσκολία στη μακρινή όραση.

Τα βασικά αίτια της μυωπίας είναι τα εξής:

  • Αυξημένη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού (διαθλαστική μυωπία)
  • Αυξημένος προσθιοπίσθιος άξονας του οφθαλμού (αξονική μυωπία)
  • Κληρονομικότητα (καθορισμός των βαθμών και εξέλιξη του διαθλαστικού σφάλματος)
  • Διάβασμα και υπέρμετρη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, tablet, κινητού (συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης)
  • Ορμονικές μεταβολές (π.χ. κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται επιδείνωση της πάθησης)
  • Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες
  • Συγγενές γλαύκωμα
  • Σφαιροφακία
  • Οπτική νευροπάθεια

Συνήθως, η μυωπία εμφανίζεται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και σταθεροποιείται κατά την εφηβεία, με μικρές αυξητικές τάσεις έως το τέλος της ανάπτυξης του ατόμου (20-22 έτη).

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η εκφυλιστική μυωπία, στην οποία η αύξηση του αξονικού μήκους του οφθαλμού συνεχίζεται με άλλοτε άλλους ρυθμούς και μετά το τέλος της ανάπτυξης του ατόμου, με αποτέλεσμα την υπερβολική εκτάνυση (τέντωμα) των χιτώνων του οφθαλμού και την εμφάνιση εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Οι αλλοιώσεις αυτές, συνήθως, παρατηρούνται σε μυωπίες άνω των 6.00 διοπτριών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις δεν σχετίζονται με τους μυωπικούς βαθμούς.

Τα άτομα με εκφυλιστική μυωπία έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (αποτελούντο  5%-8% των περιπτώσεων αποκόλλησης), καθώς και χοριοειδική νεοαγγείωση στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Η εξέταση της βυθοσκόπησης είναι απαραίτητη για τη πρόληψη μίας τέτοιας κατάστασης. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και επειγόντως αν παρατηρήσουν κάποια μεταβολή στην όρασή τους.

Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, συχνά, οι ορμονικές μεταπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μυωπίας ή την επιδείνωση μίας προϋπάρχουσας μυωπίας. Πιθανά φαινόμενα είναι και η μεταβολή στην εστίαση και την προσαρμογή. Βέβαια, τα παραπάνω συμπτώματα είναι τις περισσότερες φορές προσωρινά και η όραση επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό.

Επομένως,  κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη η οφθαλμολογική εξέταση, η οποία αποτελεί μία σημαντική προληπτική ενέργεια. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες την αποφεύγουν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως οι γυναίκες που θα ήθελαν να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση για την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών, όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός, δεν θα πρέπει να το προγραμματίσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν μεταβολές στον κερατοειδή και έτσι το διαθλαστικό αποτέλεσμα καθίσταται μη προβλέψιμο. Εφόσον ο κερατοειδής επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση, μετά και τον θηλασμό, η γυναίκα μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαθλαστική επέμβαση αφού προηγηθεί προεγχειρητικός – διαθλαστικός έλεγχος.

Η αντιμετώπιση της μυωπίας είναι εφικτή:

  • με τη χρήση γυαλιών
  • με τη χρήση φακών επαφής
  • με τη διαθλαστική χειρουργική (laser)
  • με χειρουργική επέμβαση που έχει ως στόχο την αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού (CLE – Clear lens extraction) ή την εμφύτευση φακικού ενδοφακού (phackic IOL) (σε ιδιαίτερες περιπτώσεις).
Πισω στην κορυφη