Skip to content
Αρχ. Μακαρίου 2, Σέρρες Τηλ. Ιατρείου: 23210.56500

Αποκόλληση υαλοειδούς

Αποκόλληση υαλοειδούς

Το υαλώδες σώμα ή υαλοειδές (vitreous) είναι ένας διαφανής ιστός που καταλαμβάνει το χώρο που εκτείνεται πίσω από το φακό έως τον αμφιβληστροειδή. Ο χώρος αυτός ονομάζεται υαλοειδική κοιλότητα. Το υαλοειδές έχει παρόμοια υφή με το ωμό ασπράδι αυγού.

Τις πρώτες δεκαετίες της ζωής το υαλοειδές έχει ομοιόμορφη δομή και είναι προσκολλημένο στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Με την πρόοδο της ηλικίας, η δομή του αρχίζει να μεταβάλλεται (το υαλοειδές υγροποιείται κατά τόπους) και σταδιακά αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή. Η φυσική αυτή διεργασία ονομάζεται αποκόλληση υαλοειδούς (vitreous detachment). Είναι συνηθισμένη σε άτομα μεγάλης ηλικίας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αποκόλλησης υαλοειδούς περιλαμβάνουν τις μυϊοψίες («μυγάκια») και τις φωτοψίες («λάμψεις»). Οι μυϊοψίες οφείλονται στο ότι, καθώς εξελίσσεται η αποκόλληση, δημιουργούνται συσσωματώματα αποκολλημένου υαλοειδούς (floaters), τα οποία πλέουν στην υαλοειδική κοιλότητα. Αυτά δημιουργούν αδιαφάνειες στο οπτικό πεδίο, οι οποίες γίνονται αντιληπτές με διαφορετικό τρόπο από κάθε ασθενή (περιγράφονται ως «μυγάκια», «κουκίδες», «κλωστές», «αράχνες» κλπ). Οι φωτοψίες οφείλονται στις μικροέλξεις που ασκεί το υαλοειδές στον αμφιβληστροειδή καθώς αποκολλάται.

Η αποκόλληση του υαλοειδούς από μόνη της δεν είναι απειλητική για το μάτι ούτε χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία. Οι φωτοψίες υποχωρούν σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αν και μπορεί να διαρκέσουν και περισσότερο. Οι μυϊοψίες διαρκούν μερικούς μήνες και σταδιακά μειώνονται. Μπορεί να εξαφανιστούν τελείως, ενώ, ακόμα κι αν αφήσουν κάποιο κατάλοιπο, το μάτι μαθαίνει σταδιακά να το αγνοεί. Στα άτομα με αποκόλληση υαλοειδούς συνιστάται να μη σκύβουν και να μη σηκώνουν μεγάλα βάρη, ειδικά τον πρώτο μήνα και για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ωστόσο, κάθε ασθενής που εκδηλώνει μυϊοψίες ή φωτοψίες για πρώτη φορά, καθώς και κάθε ασθενής που παρατηρεί κάποια μεταβολή στα συμπτώματα αυτά πρέπει απαραίτητα να εξετάζεται από οφθαλμίατρο. Σκοπός να αποκλειστούν σοβαρότερες καταστάσεις με παρόμοια συμπτωματολογία, όπως ενδοϋαλοειδική αιμορραγία ή ρωγμή αμφιβληστροειδούς. Η τελευταία μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η οποία είναι επείγουσα κατάσταση.

Πισω στην κορυφη