Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας (retina) είναι μια λεπτή μεμβράνη στο βυθό του οφθαλμού, η οποία αποτελείται από στιβάδες νευρικών κυττάρων. Ο ρόλος του είναι η υποδοχή των οπτικών ερεθισμάτων που εισέρχονται στον οφθαλμό και η μεταβίβαση αυτών στον εγκέφαλο, μέσω νευρικών ινών.
Αποτελεί κατά κάποιον τρόπο «το φωτογραφικό φιλμ του ματιού» και είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της όρασης. Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (retinal detachment) ονομάζεται η πάθηση στην οποία αποκολλάται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας από τις υποκείμενες στιβάδες (μελάγχρουν επιθήλιο, χοριοειδής), οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη θρέψη των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδούς.
Η πάθηση αυτή είναι άκρως επείγουσα και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση.
Οι κυριότεροι τύποι αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι οι εξής:
• Ρηγματογενής αποκόλληση: προκαλείται από ρωγμή αμφιβληστροειδούς, διαμέσου της οποίας εισέρχεται υγροποιημένο υαλοειδές στον υπαμφιβληστροειδικό χώρο.
• Εξιδρωματική αποκόλληση: προκαλείται από την εξίδρωση υγρού στον υπαμφιβληστροειδικό χώρο από όγκο, φλεγμονή, εκφυλιστική βλάβη κ.ά.
• Ελκτική αποκόλληση: προκαλείται από εκτεταμένες συμφύσεις μεταξύ υαλοειδούς και αμφιβληστροειδούς, οι οποίες ασκούν ισχυρές έλξεις στον αμφιβληστροειδή. Παρατηρούνται σε καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Στα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, εκτός από μυϊοψίες και φωτοψίες περιλαμβάνεται και η απώλεια τμήματος του οπτικού πεδίου («μαύρη κουρτίνα») ανάλογα με τη θέση και την έκταση της αποκόλλησης.
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι επείγον οφθαλμολογικό πρόβλημα και απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Ο τύπος της εγχείρησης (εξωτερικά επιθέματα σιλικόνης, υαλοειδεκτομή και φωτοπηξία με laser κλπ) επιλέγεται ανάλογα με το είδος, τη θέση και την έκταση της βλάβης.
Η τελική όραση εξαρτάται από τη βαρύτητα της αρχικής βλάβης και από το πόσο έγκαιρα αντιμετωπίστηκε αυτή. Μετά την επέμβαση απαιτούνται τακτικοί επανέλεγχοι για την παρακολούθηση της βλάβης, καθώς και για την εμφάνιση νέων.